Verzorgingstips

Ons team krijgt regelmatig de vraag wat de beste manier is om zolang mogelijk van uw bloemen te genieten.
Hieronder hebben we de tien belangrijkste tips op een rijtje gezet!

Verzorgtip 1: Zorg altijd voor een schone vaas en vers water

Een schone vaas is essentieel in het verlengen van de houdbaarheid van uw bloemen. Snijbloemen die vooral uit de verwarmde kas komen zijn erg gevoelig voor viezigheid. Vers (en het liefst lauwwarm) water gebruiken in een schone vaas is dus de beste basis!

Verzorgtip 2: Zorg voor goede snijbloemenvoedsel
Moderne snijbloemenvoedsel producten zijn essentieel voor een lang houdbaar boeket. Wij werken alleen met originele Chrysal producten. In onze kelder is het waterleidingstelsel vervangen en is door Chrysal een voedingspomp geïnstalleerd voor het beste resultaat. Aansluitend kopen wij op de veiling alleen maar bloemen in van kwekers die ook de juiste gecertificeerde ecologische en biologische voedingsstoffen en/of behandeling gebruiken.

Moderne snijbloemenvoedsel producten hebben een antibacteriële functie en zorgen ervoor dat het water schoner blijft en de bloemen niet worden besmet.

Verzorgtip 3: Verwijder overtollig blad dat in het water komt
Om de simpele reden dat bladeren aan de steel gaan rotten als ze te lang in het water blijven hangen. Hierdoor versnelt u het proces van bacteriële groei en het resulteert in snel vies water en ongelukkige bloemen.

Verzorgtip 4: Zorg ervoor dat de stelen water kunnen opnemen
U hoort het onze medewerkers standaard zeggen: “alle bloemen goed schuin afsnijden of knippen”.
U moet het zo zien: tot het moment dat u de bloemen in uw woning zet, worden bloemen vers uit de kwekerij gesneden, geconditioneerd opgeslagen bij kweker en op de veiling, daarna volgt het transport naar de kiosk, oftewel: de temperatuurwisselingen worden tot een minimum beperkt en de waterbehoefte is klein. Tot dat moment volstaat het om de bloemen recht af te snijden. Op het moment dat de temperatuur toeneemt, verdampt het vocht in de bloemen sneller met als resultaat dat de kwaliteit achteruit gaat tenzij ze genoeg water krijgen.

Om er zeker van te zijn dat de bloemen bij u thuis genoeg water kunnen opnemen, adviseren wij dus om de stelen opnieuw schuin af te snijden of te knippen. Hiermee vergroot u het ”drink” oppervlakte van de wond waardoor meer water naar de bloem kan doorstromen als de omgevingstemperatuur stijgt.

Gebruik altijd een scherp mes of een geslepen tuinschaar. Bot gereedschap, maar ook een gewone keukenschaar veroorzaken vaak gekneusde steeltjes waardoor er alsnog geen water kan worden opgenomen.

Tegenwoordig zijn er speciale bloemensnijders op de markt die precies doen wat hierboven wordt aanbevolen. Het is aan u om te bepalen met welk gereedschap u het liefste werkt.

Verzorgtip 5: Zorg voor genoeg ruimte in de vaas
Stelen die erg strak tegen elkaar aan geduwd worden onderwater in de vaas kunnen gaan smetten, met als resultaat dat de bloem minder water krijgt dan hij nodig heeft. Voorkom dit door een vaas te gebruiken die genoeg waterruimte biedt aan de hoeveelheid stelen van het boeket. Bij een boeket worden de stelen op het oog misschien strak gebonden, echter gaat het hier om een beproefde techniek die de druk over de stelen gelijk verdeeld. Een beetje strak gebonden is dus niet erg, maar “prop” uw bloemen niet in een te strakke vaas.

Verzorgtip 6: Ververs tijdig het water in uw vaas
Als u de bovenstaande tips al heeft gelezen, weet u waarom dagelijks bijvullen met vers water prima is. Na circa 5 vaasdagen het boeket uit de vaas halen en de vaas op nieuw schoonmaken en de bloemen op nieuw afsnijden of knippen. Besef in ieder geval dat u altijd de stelen opnieuw schuin afsnijdt als u de bloemen tijdelijk of per ongeluk droog heeft gelegd. De stelen drogen bijzonder snel in.

Verzorgtip 7: Verwijder tijdig verwelkte bloemen of slappe stelen
Naar mate de dagen verstrijken zullen sommige bloemen die in serie bloeien hun eerste bloemen laten uitbloeien. Deze bloemen kunt u het beste direct verwijderen. Ook eventueel solitaire bloemen die uitgebloeid zijn moet u verwijderen. Uw boeket wordt er niet alleen maar mooier van, de bloemen stellen het ook op prijs: de kans op besmetting wordt namelijk verkleind!

Verzorgtip 8: Houd uw bloemen uit de buurt van direct zonlicht en hitte
Hoewel bloemen en planten in uw tuin best wat zon kunnen hebben, zijn snijbloemen niet meer in staat te herstellen van zonschade: ze krijgen namelijk geen natuurlijke sapstromen met de specifieke eigen voeding vanuit het eigen wortelgestel meer. Zonlicht is nu eigenlijk alleen nog maar een factor die zorgt dat de bloemen open gaan. Hoe meer zonlicht, des te sneller dit gaat. Wilt u lekker lang van die prachtige rozen genieten? Zorg dan dat ze uit de buurt blijven dan die zon!

Verzorgtip 9: Laat uw bloemen acclimatiseren
In ons land is niets zo onvoorspelbaar als het weer. Plotselinge temperatuurwisselingen kunnen de bloemen een klap geven. Net als de meeste mensen worden bloemen ook een beetje rozig als ze eerst in de kou hebben gestaan en vervolgens bij de verwarming komen te staan. Andersom geldt dat ook. Toch betekent dat niet dat u niet van een vaas bloemen mag genieten. Hierom adviseren wij u om uw bloemen te acclimatiseren.

Laat uw bloemen wennen aan de temperatuur in uw huiskamer. Zet ze niet meteen in de vaas als u thuis komt, maar zet ze nadat u ze heeft afgesneden een 15 tot 30 minuten op een koelere donkere plek neer met voldoende water zodat ze goed kunnen drinken. Zo wennen ze aan het temperatuurverschil en zijn de bloemen klaar om geschikt te worden.

Verzorgtip 10: Voorkom dat uw bloemen op de tocht staan
Met name in de zomer krijgen snijbloemen het erg te verduren. Is het niet vochtig vanwege de hevige regen, dan is het wel bloedheet. Nee, de zomer is voor een aantal snijbloemen niet het favoriete seizoen.

Mocht het enorm warm zijn buiten en laat u lekker de ramen open staan zodat het goed doortocht, zet de bloemen dan niet in de luchtstroom. Warmte is op zich niet erg, maar met je gezicht de hele dag in de warme wind doet niemand goed.. Ook de bloemen niet.

Heeft u zelf bloemen tips of suggesties?
Bloemen houden van mensen, maar minstens net zoveel mensen houden van bloemen. Heeft u een tip die hierboven nog niet staat vermeld? Deel die dan met ons!

 

Openingstijden

Maandag tot en met Vrijdag
09:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
08:30 uur – 17:00 uur

Adres

Smeepoortstraat 1b
3841 EG, Harderwijk

E-mail: info@bloemenkioskvanburken.nl

Tel: 0341 - 706 899

Volg ons via: